Terug naar overzicht

Vier enthousiaste ambassadeurs voor het Fonds voor Talenten met een Visuele Beperking

De samenwerkende fondsen, te weten Visio Foundation, Rotterdamse Stichting Blindenbelangen, Bartiméus Fonds, Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp en Stichting Licht en Liefde hebben gezamenlijk het initiatief genomen een Fonds op Naam voor visueel beperkte topsporters op te richten.

Het Fonds voor Talenten met een Visuele Beperking ondersteunt paralympiërs en talenten met een visuele beperking in hun road to Paris, Milaan & LA. Bij het najagen van hun droom, inspireren en motiveren deze sporters anderen. En dat is zo belangrijk want de sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft helaas nog altijd achter bij die van mensen zonder een beperking. Daar moet iets aan gebeuren!

Het Fonds heeft inmiddels vier enthousiaste ambassadeurs. Deze ‘helden en heldinnen’ laten zien hoe belangrijk het is dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen met een visuele beperking.

Sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft achter

We vroegen Sabine Fijn van Draat, bestuurssecretaris van Visio Foundation en coördinator van het initiële initiatief, met welke gedachte het FTVB is opgericht.

“Sporten is goed voor iedereen. Het is gezond, maar geeft ook ontspanning en plezier. Je kunt er vrienden mee maken en meer zelfvertrouwen door krijgen. Het maakt het leven gewoon leuker! Helaas sport maar 30% van de mensen met een visuele beperking van 12 jaar en ouder wekelijks. Dit is aanzienlijk minder dan de 57% van de mensen zonder een oogaandoening. Onder de mensen met een visuele beperking leven nog veel vragen: kan ik wel sporten en welke sporten zijn geschikt voor mij? Daarnaast zijn veel sportverenigingen nog niet of onvoldoende toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. En dan ben je als visueel beperkte sporter altijd afhankelijk van andere mensen.“

“Als gezamenlijke fondsen ondersteunen we meerdere projecten om sport te stimuleren en toegankelijk te maken. Het Fonds Talenten met een Visuele Beperking is daar één van. We hopen met het ondersteunen van paralympisch sporters te laten zien wat wel kan. Gelukkig zijn de paralympische sporters in de beeldvorming niet meer zielig maar door hun doorzettingsvermogen en veerkracht een inspiratiebron voor velen. Wij hopen hieraan een stimulans te kunnen geven.”

Het Fonds heeft inmiddels meerdere visueel beperkte sporters gesteund en zal dat blijven doen. Ook zijn er vier enthousiaste ambassadeurs aangetreden: Tristan Bangma, Liesette Bruinsma, Daniël Knegt en Zara Temmink.

Tristan Bangma

Tristan 3 (1)

Tristan Bangma is 25 jaar oud en inmiddels al 10 jaar actief als tandemwielrenner bij de nationale paracycling selectie. Hij heeft een visuele beperking genaamd Opticus Atrofie, hierdoor heeft hij nog een gezichtsvermogen van 1%. Als topsporter heeft hij al vele mooie resultaten mogen vieren. Hieronder de mooiste op een rijtje.  

  • Paralympisch kampioen 1km tijdrit Rio 2016 
  • Paralympisch kampioen 4km achtervolging Tokyo 2020 
  • Drie keer wereldkampioen 
  • Vier keer Europees kampioen

In 2016 vormde hij samen met Teun Mulder een sprinteenheid op de tandem. Na dit grote succes hing Teun de fiets aan de wilgen en sindsdien vormt hij een team met Patrick Bos. Samen hebben zij fantastische resultaten neergezet, met als hoogtepunt de Paralympische titel in Tokyo op de 4km achtervolging in een magisch wereldrecord onder de vier minuten.

Door mijn visuele beperking zie ik veel dingen niet. Maar heeft iedereen niet iets waar hij of zij minder goed in is?

Tristan Bangma

Liesette Bruinsma

Lisette (1)

Liesette Bruinsma is 22 jaar en komt uit Friesland. In haar familie zit de oogaandoening Leber. Bij haar geboorte was ze al slechtziend, maar haar handicap is progressief en uiteindelijk is ze al haar zicht verloren. In een periode van 2 jaar is ze van de lichtste naar de zwaarste handicap klasse geclassificeerd. Ondanks de achteruitgang van haar zicht is ze altijd op zoek geweest naar mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is zwemmen en dat is een passie voor haar geworden. Dat betaalde zich uit in vijf medailles op de paralympische spelen in Rio de Janeiro. Waarvan 2 gouden, 1 zilveren en 2 bronzen. Ook werd ze benoemd tot paralympisch sporter van het jaar in 2016. De jaren erna heeft ze tijdens verschillende internationale toernooien op het podium gestaan. Naast haar fulltime trainingsprogramma probeert ze tijd te maken om haar verhaal met de wereld te delen.  Ook volgt ze parttime een studie psychologie aan de open universiteit.

Sport is meer dan sport alleen. Het is een manier om deel te nemen in de maatschappij en jezelf te ontwikkelen. Die kans moet iedereen met of zonder handicap krijgen!

Liesette Bruinsma

Daniël Knegt

Daniel (2)
   

Als militair is Daniël gewond geraakt en daardoor blind geworden. Zijn gezichtsvermogen is hij kwijt, maar niet zijn doorzettingsvermogen en passie voor sport. Door sport heeft hij zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde teruggevonden. Hij woont samen met zijn vriendin en is trotse vader van 3 kinderen. Zijn droom of doel in judo zijn de paralympische spelen van Parijs 2024 en daarmee het judo in Nederland beter op de kaart te krijgen voor blinden en slechtzienden. Hij zet zich er graag voor in dat mensen met een visuele beperking gaan sporten. Sport is gezond en leuk maar het verbindt ook mensen! Het heeft Daniël veel nieuwe contacten gebracht. Ook heeft hij veel nieuwe ervaringen door het sporten opgedaan. Het sporten is een rode draad in zijn leven. Het betekent vooral plezier en hij heeft er ook een mentale en fysieke uitlaatklep aan.

Zara Temmink

Zara

Zara Temmink is 18 jaar en heeft een visuele beperking genaamd ‘retinitis pigmentosa’. Zij ziet  daardoor 15%. Haar passie is atletiek en ze heeft hier talent voor. Hierin laat zij zich niet tegenhouden door haar beperking. Zij traint nu twee jaar op Papendal en groeit snel in haar prestaties. Zara heeft een nationaal talent status gekregen. Haar doel is dat zij in 2024 met de paralympische spelen mee doet en het ziet er naar uit dat dit tot de mogelijkheden behoort! Ook de paralympische spelen van 2028 in LA staan op haar programma. Sinds september 2021 woont zij daarom ook bij Papendal. Zo kan zij namelijk het trainen voorrang geven om haar kansen te vergroten en dit doel te bereiken. Zara heeft de discipline en motivatie om haar droom werkelijkheid te laten worden. “ Ik ben een keiharde werker en heb er alles voor over.”

Zara Temmink: Sport biedt een manier om jezelf te ontwikkelen, alles uit jezelf te halen en jezelf te leren kennen

Zara Temmink

De droom van het Fonds voor Talenten met een Visuele Beperking

We vroegen Sabine Fijn van Draat naar de droom van het FTVB.

"In Parijs in 2024 zullen voor de allereerste keer de Olympische en Paralympische Spelen hetzelfde logo delen. Een mooie volgende stap. Het is slecht voor te stellen dat nog niet eens zo lang geleden de Paralympische Spelen op de televisie nauwelijks aandacht kregen omdat de televisiekijkers het mogelijk niet prettig zouden vinden om naar mensen met een beperking te kijken. Gelukkig zien de opiniemakers en de maatschappij de paralympische sporter steeds meer als topsporter en inspirator. Onze droom is dat dit initiatief positief afstraalt op de breedtesport. En zich als een olievlek zal verspreiden. Want is er nog veel te doen:

1) Sportlocaties moeten toegankelijk zijn met het openbaar vervoer (ook in het weekend).

2) Websites van sportverenigingen moeten toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking (inclusief standen competitie).

3) Sportinstructeurs en trainers moeten kennis hebben over het sporten met visuele beperking.

4) Gebouwen, voorzieningen en faciliteiten moeten toegankelijk zijn.

Dit kan alleen bereikt worden als meer mensen bij sportverenigingen, gemeenten, sportbonden, scholen etc. zich gaan inzetten voor sporters met een beperking.

Inclusie als het nieuwe normaal."

Geen golf is te hoog of je kan er doorheen zwemmen.

Liesette Bruinsma

Wilt u de impact van dit fonds vergroten en ook bijdragen? Neem dan contact op met Cees Juffermans.

Deel deze pagina