Terug naar overzicht

"Talent mag niet beperkt worden door financiële middelen"

Het Nederlands heren goalballteam is een krachtige en gedreven groep atleten met een visuele beperking die zich toelegt op het vertegenwoordigen van Nederland in deze unieke en uitdagende sport. Het bestaat uit getalenteerde spelers, waaronder Joost en Frank van de Kreeke, Sem de Jong, Marcel van Beijnen, Jeroen Meijer en nieuw teamgenoot Rob van der Linden. Met hun toewijding, vaardigheden en teamwork streven ze ernaar om Nederland trots te maken en succesessen te behalen in het goalball.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met de sport die jullie nu beoefenen en waren er drempels?

Frank: “Ik heb denk ik de sport 8 jaar geleden leren kennen. Tijdens een sportkennismakingsweekend van Visio heb ik samen met 10 à 15 andere jongeren, ook met een visuele beperking, allerlei sporten mogen uitproberen. Daar was goalball er een van, en dat vond ik toen zo leuk. Zelf kom uit de buurt van Eindhoven en de dichtstbijzijnde goalball club was in Waalwijk, best een eindje reizen dus, zeker met het ov. Dit was in eerste instantie een drempel, maar ik vond goalball zo leuk dat ik het toch ben gaan doen in Waalwijk.”

Marcel: “Het begon voor mij allemaal toen ik 13 of 14 jaar oud was en deelnam aan een jeugdtoernooi in Utrecht. Ik kom oorspronkelijk uit Waalwijk, dus het reizen naar het EGS in Eindhoven, waar ik voor het toernooi trainde, was een uitdaging. Ik herinner me nog hoe geweldig ik het vond om goalball te spelen. Maar helaas was het voor mijn ouders niet haalbaar om wekelijks die afstand te overbruggen. Dus op mijn 17e ben ik overgestapt naar showdown, een heel andere sport die lijkt op een kruising tussen tafeltennis en air-hockey. Maar rond mijn 22e ontmoette ik iemand die ook showdown speelde, en hij zei ‘Marcel, ik hoor je vaak over goalball praten, zullen we een club oprichten?’. En zo geschiedde, in 2008 hebben we Goalball Waalwijk opgericht. Dus eigenlijk ben ik pas serieus gaan goalballen toen ik al in mijn twintiger jaren was.”

Rob: “Voor mij is het allemaal via een Facebookgroep voor slechtziende, waar ik lid van was, begonnen. Ik herinner me dat ik ongeveer 5 jaar geleden een bericht kreeg van iemand, en die vroeg me of ik interesse had om goalball te proberen. Maar destijd dacht ik eigenlijk: nee, dat is niets voor mij, ik wil dat niet. Dus ik heb het toen niet gedaan. Maar zo’n jaar geleden ben ik naar Utrecht verhuisd, en toevallig waren de trainingen daar ook. Dus dacht ik, ach waarom niet, en zo ben ik begonnen”

Wat betekent goalball, of sport in het algemeen, vandaag de dag voor jullie?  

Sem: “Voor mij persoonlijk is het echt een manier om mijn energie kwijt te kunnen. Het is een uitlaatklep waarin ik mezelf helemaal kan vinden en mijn energie kan kanaliseren. Dus ja, het is zeker belangrijk”

Joost: “Goalball heeft mij echt verrijkt in bepaalde vaardigheden die ik in het dagelijks leven gebruik. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de vaardigheden; het biedt ook ontspanning en zingeving. Het gezamenlijk werken aan een doel heeft daar zeker aan bijgedragen.”

Hoe ziet een typische dag van het Nederlands goalball team eruit tijdens het trainingsseizoen?

Sem: “Voornamelijk veel wedstrijden spelen en veel door wisselen, zodat je in verschillende formaties speelt.”

Joost: “Game-like trainen noemen we dat. Dit is belangrijk, maar daarnaast is er ook een groot technisch, tactisch en conditiegedeelte.”

Kunnen jullie ons wat vertellen over de steun en begeleiding die jullie hebben ontvangen van coaches, familie en vrienden tijdens jullie carrière in de sportwereld? 

Frank: “Laten we beginnen met de familie. Zoals ik net vertelde, was de eerste plek waar ik trainde behoorlijk ver weg, en mijn ouders hebben altijd geholpen door me daar regelmatig naartoe te brengen. Het was voor mij essentieel om die eerste stap te zetten, om echt te gaan trainen.  Ik was door trainingen vaak weg van huis. Dus de steun van familie en vrienden was daarbij echt van onschatbare waarde. Vooral op jongere leeftijd.”

Hoe denken jullie dat sportbonden of sportverenigingen sporten voor mensen met een visuele beperking meer bekendheid kunnen geven?

Sem: “Ik denk veel via social media platformen, zoals Tiktok.”

Joost: “Zoals Sem zegt via social media, het zit hem echt in de herhalingen. Als je op allerlei platformen hetzelfde terug ziet komen, doet dat wel iets met je.”

Marcel: “Juist het sporten kan het re-integratieproces enorm verbeteren. Doordat we nu moeten reizen en allerlei activiteiten moeten ondernemen, worden we veel mobieler en dus ook zelfstandiger. Hierdoor kunnen we veel gemakkelijker aansluiten in de reguliere wereld. Dit zijn voordelen, waarmee sportbonden bijvoorbeeld veel bekendheid kunnen creëren.”

Wat of wie kan volgens jullie het verschil maken om meer mensen met een visuele beperking aan het sporten te krijgen?

Frank: “Sportbonden en instellingen moeten ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking met elkaar verbonden worden. Ik vind het heel waardevol om met mensen op te trekken die, net zoals ik, een visuele beperking hebben. Hiermee zorg je ervoor dat anderen ook zullen gaan sporten.”

Joost: “Influencers in de sport. Maar ook grote bedrijven, die bijvoorbeeld maatschappelijke sponsoring willen toepassen, wat steeds relevanter wordt.”

Welke ondersteuning/begeleiding hebben jullie gehad of hadden jullie graag willen hebben aan het begin van jullie sportcarrière? 

Joost: “bijvoorbeeld iemand die me zou ondersteunen met advies over voeding.”

Marcel: “Het zou wel fijn geweest zijn als er meer gespecialiseerde trainers bij de verenigingen zijn. Dus trainers die zich echt focussen op de houdingen en technieken. Die zijn er helaas te weinig momenteel, net zoals vrijwilligers. Dus bij deze een oproep…haha.”

Jullie hebben een financiële bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport ontvangen. Wat heeft dit voor jullie betekend? Hoe heeft dit jullie leven veranderd?

Joost: “ja zo’n bijdrage biedt veel extra mogelijkheden. Als er een mogelijkheid gecreëerd moet worden om mee te doen op het hoogste niveau moet dat natuurlijk wel gefaciliteerd worden. En zo’n bijdrage maakt dus al veel meer mogelijk.”

In hoeverre denken jullie dat het belangrijk is om financiële steun te ontvangen van organisaties zoals het Nationaal Fonds voor de Sport voor mensen met een beperking die actief willen deelnemen aan sport?

Marcel: “Zonder financiële steun kunnen we niks. Het is dus ontzettend onmisbaar.”

Frank: “Als je kijkt naar het programma van een topsporter, dan is het essentieel dat alles goed geregeld is, zodat de sporter zich volledig kunnen concentreren op hun prestaties op het veld, zonder zich zorgen te hoeven maken over randzaken. Daarom is het van cruciaal belang dat er ondersteuning beschikbaar is, zodat talent niet beperkt wordt door financiële beperkingen. Als dat niet het geval is, zou dat betekenen dat alleen degene die voldoende financiële middelen hebben, de mogelijkheid hebben om topsport te beoefenen, ongeacht hun talent.”

Wat is jullie tip aan kinderen met een visuele beperking die nog niet sporten? 

Joost: “Simpel gezegd, gewoon nieuwe dingen proberen en misschien een keer tegen de muur lopen. Daar leer je het meeste van. En voor ouders, kom met tips en houd ontwikkelingen in de gaten. Probeer ook niet te veel te pamperen. Laat je kind dingen ontdekken en ontwikkelen. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen zonder een visuele beperking.”

Wat is jullie sportdroom?

Frank: “Denk heel simpel voor ons allemaal en dat is om ooit op de Paralympische Spelen te staan. Het is een lang traject om deze droom te kunnen verwezenlijken, en we hopen dat het in 2032 gaat lukken in Brisbane. Daar zijn we momenteel hard voor aan het werken.”

Wat zijn jullie toekomstplannen en doelen?

Joost: “Het bijdragen aan grotere bekendheid van de sport is iets waar ik me graag mee bezig zou willen houden. Ik vind het onwijs leuk om mensen kennis te laten maken met goalball, middels sportclinics bijvoorbeeld. Momenteel bijvoorbeeld met een nieuw goalballteam in mijn woonplaats Eindhoven.”

Marcel: “Ik ben momenteel actief betrokken bij de goalballsport als vrijwilliger. Maar los van mijn betrokkenheid bij goalball, heb ik nog steeds ambities. Een van mijn doelen is om mensen met een visuele beperking te stimuleren om actiever te worden en meer in contact te laten komen met hun eigen lichaam. Ik merk dat dit steeds minder voorkomt, vooral omdat steeds meer kinderen naar reguliere scholen gaan. Daar blijven ze vaak aan de zijlijn tijdens sportactiviteiten, omdat reguliere gymlessen niet passend zijn voor hen. Dat vind ik zorgelijk.”

Goalball NL Team
(Van links naar rechts: Joost van de Kreeke, Sem de Jong, Jeroen Meijer, Marcel van Beijnen en Frank van de Kreeke)

Wil je meer weten over sporten met een visuele beperking, kijk dan op www.zichtbaarsportief.nl 

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Voor mensen die blind of slechtziend zijn, is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het vinden van een sport of reizen naar de vereniging kan lastig(er) zijn. Zichtbaar Sportief zet zich gezamenlijk in om sport en bewegen voor iedereen mogelijk te maken, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. Op de website www.zichtbaarsportief.nl is informatie te vinden voor sporters, trainers/coaches en sportprofessionals. Zo vind je er bijvoorbeeld 26 sporten die je in Nederland kunt doen, informatie over waar je hulp kunt vragen als jij opzoek bent naar een leuke sportvereniging en een agenda met allerlei leuke sportevenementen zoals multisportdagen. Voor trainers/coaches en professionals die in de sport werken is er ook een hoop te vinden, bijvoorbeeld de e-learning over het trainen/coachen van sporten met een visuele beperking. Heb je een vraag of een leuk idee voor op de website, laat het ons weten via: i.teune@gehandicaptensport.nl 

Deel deze pagina