Fantastisch hoeveel mensen bezig zijn met sociale cohesie
Politiek: Steun de verenigingen in hun maatschappelijke taak.
Als ex-atleet en ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport ben ik trots op de vele Nederlandse verenigingen die sport inzetten voor sociale cohesie. Het Fonds heeft €100.000,- beschikbaar gesteld voor verenigingen en sportinstanties die mensen dichter bij elkaar brengt. Tot 15 oktober konden voorstellen worden ingediend, en met 40 ingediende projecten is het geweldig om te zien hoeveel mensen zich inspannen voor verbinding, juist in deze uitdagende tijden.
Dit stemt me ongelooflijk positief. Het laat niet alleen de kracht van sport zien, maar ook de bereidheid om mensen van verschillende achtergronden samen te brengen voor een betere samenleving. Sport is altijd meer geweest dan alleen competitie. Tijdens de Olympische Spelen deze zomer raakte ik uiteraard weer geïnspireerd door atleten die hun dromen achternajagen. Nu ben ik bijna nog meer geïnspireerd als ik zie hoeveel mensen sport gebruiken om te werken aan een fijne samenleving, ongeacht cultuur of achtergrond.
Sociale cohesie is de lijm die de samenleving bij elkaar houdt, waar meer dan 24.000 sportverenigingen een grote rol in spelen.
Het zijn met name sportverenigingen die bijdragen aan een ieder zijn identiteit, die zorgen dat je trots bent op jouw omgeving waar jij je voor wilt inzetten. Het zijn ook de clubs waar mensen naar elkaar omkijken en waar mensen elkaar vinden om samen aan een maatschappelijke uitdagingen te werken. Daarom ook bij deze ook een oproep aan de politiek; blijf onze sportverenigingen steunen met deze belangrijke maatschappelijke funtie.
Hieronder een greep uit de hartverwarmende intiatieven en projecten die we ontvangen hebben uit 22 gemeentes in 14 verschilldende sporten.
Neem bijvoorbeeld een zwem-, waterpolo- en triatlonclub, die een zomer vol watersport organiseert voor jeugd uit de buurt, zodat deze jongeren voor wie sport niet altijd bereikbaar is, ook in de zomer actief blijven. Dit helpt hen niet alleen om te bewegen, maar ook om sociale contacten op te bouwen.
Een ander mooi voorbeeld is de samenwerking tussen een bloeiende voetbalclub in het westen van het land en het COA. Hier worden 50 jeugdigen van 15 tot 19 jaar betrokken bij training en wedstrijden, wat ruimte biedt voor sportieve ontwikkeling en sociale integratie. Dit geeft asielzoekers de kans om deel uit te maken van een team in een veilige omgeving.
Een bekende base- en softballclub biedt de urban variant ‘Baseball5’ aan voor bewoners van een in de buurt gelegen wooncomplex. Dit laat zien dat sport toegankelijk kan zijn voor diverse doelgroepen van alle leeftijden en biedt nieuwe manieren van samenkomen.
Een ander mooi initiatief is van buurt biljart vereniging die de ontmoeting centraal stelt door buren uit te nodigen voor een laagdrempelig toernooi. Dit zijn de momenten waarop sport echt tot leven komt, met kansen voor interactie, plezier en saamhorigheid.
Kortom, in deze uitdagende tijden is het van groot belang om samen te blijven komen en een sterke gemeenschap op te bouwen. De ingediende projecten zijn niet alleen een bron van vrijetijdsbesteding en het bevorderen van vitaliteit; ze bouwen ook bruggen en creëren verbindingen. Een groot deel van deze initiatieven ontvangt subsidie ter ondersteuning van het fonds, dat maakt het Nationaal Fonds in december bekend.
Als Fonds blijven we de kracht van sport inzetten om fysieke en mentale gezondheid te realiseren naast het bevorderen van solidariteit en saamhorigheid. Samen kunnen we met sport een positieve impact maken op onze samenleving, nu en in te toekomst.
Door Gregory Sedoc