Terug naar overzicht

Samen Sporten, Samen Groeien: De Kracht van Sociale Cohesie in de Sport

Als ik terugdenk aan mijn jeugd, zie ik mezelf nog rennen op de atletiekbaan van AAC in Amsterdam. Daar, op die plek, voelde ik mij thuis met mijn passie voor atletiek. Mijn hele familie voelde zich daar thuis overigens. Met onze Surinaamse achtergrond brachten we ook een veel in. Het belang van samen genieten van de belangrijke zaken in het leven, zoals samen eten.

Maar misschien nog belangrijker: daar leerde ik wat het betekent om onderdeel te zijn van een gemeenschap. Mijn sportvereniging was meer dan alleen een plek om te trainen; het was een ontmoetingsplek waar mensen van alle leeftijden, achtergronden en culturen samenkwamen. Dat is de ware kracht van sport: het brengt mensen samen.

In mijn jeugd voelde ik me altijd welkom bij AAC. We trainden samen, lachten samen en vierden onze successen samen. En in die momenten, tussen het harde werken, het plezier en het trainen door, ontstonden vriendschappen die verder gingen dan de atletiekbaan.

Dat is precies wat sportverenigingen doen: ze verbinden mensen, ze bouwen bruggen tussen verschillende werelden.

Gregory Sedoc

Tegenwoordig zie ik helaas dat deze sociale cohesie onder druk staat. We leven in een tijd waarin de verschillen tussen mensen soms lijken te overheersen. Maar juist daarom is het zo belangrijk dat sportverenigingen een plek blijven waar iedereen zich welkom voelt. Waar we elkaar leren kennen en respecteren.

Als ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport, zie ik dat er gelukkig mooie initiatieven zijn die deze sociale kracht van sport benadrukken. Met €100.000 subsidie stellen we sportverenigingen in staat om projecten op te zetten die de sociale cohesie versterken. Het gaat niet alleen om winnen of verliezen, maar om het creëren van een omgeving waar iedereen meetelt. Waar iedereen een kans krijgt om mee te doen.

Ik geloof erin dat wanneer mensen samen sporten, ze elkaar beter leren begrijpen. Dat als je schouder aan schouder strijdt, je niet alleen sterker wordt als atleet, maar ook als mens.

Laten we die kracht benutten. Laten we onze verenigingen blijven ondersteunen. Als we samen sporten, kunnen we de wereld een stukje mooier maken. Dat is wat ik heb geleerd onder andere op mijn sportvereniging, en dat is wat ik de nieuwe generatie wil meegeven: samen sporten, samen leven.

Door Gregory Sedoc

Deel deze pagina