Terug naar overzicht

De kracht van de sportvereniging zit niet in het winnen

Beste lezers,

Als oud-sporter heb ik zelf ervaren hoe belangrijk sport is in mijn leven en dat van mijn familie. Sport brengt mensen samen, ongeacht waar ze vandaan komen, hoe oud ze zijn, of hoe goed ze zijn. Het is een gemeenschappelijke taal die mensen verbindt en muren afbreekt. 

In deze tijd, waarin het gevoel van verbondenheid in Nederland onder druk staat, is het initiatief van het Nationaal Fonds voor de Sport om €100.000 te geven aan vernieuwende sportprojecten niet alleen financiële hulp. Het is vooral een beloning voor het versterken van de band tussen mensen in onze gemeenschappen. 

Sportverenigingen spelen een belangrijke rol in het sterker maken van de sociale structuren. Ze scheppen een omgeving waarin iedereen welkom is en zich gewaardeerd voelt, ook zonder dat ze dat zelf altijd doorhebben. Het is een plek waar mensen niet alleen sporten, maar ook elkaar ontmoeten. Iedereen is welkom, van fanatieke sporters tot mensen die gewoon voor hun plezier meedoen. Die diversiteit maakt sportverenigingen zo bijzonder.

Op het veld, in de kleedkamer, of bij een gezamenlijke activiteiten ontstaan vaak vriendschappen of een gevoel van saamhorigheid.

Gregory Sedoc

Door projecten te starten die mensen dichter bij elkaar brengen, kunnen sportverenigingen hun invloed in de buurt nog groter maken. Dit kan gaan over samen sporten of het toegankelijker maken van sport voor iedereen. Of het nu een nieuw project is of een uitbreiding van een bestaand initiatief, het moet bijdragen aan een sterkere band in de buurt. 

Ik roep daarom alle sportverenigingen op om mee te doen met deze oproep van het Fonds. Dit is het moment om met creatieve ideeën te komen die niet alleen om winnen gaan, maar ook de gemeenschap dichter bij elkaar brengen. Die €100.000 is meer dan geld; het is een kans om de kracht van sport te gebruiken voor een betere samenleving. 

Laten we samen aan de slag gaan. De echte kracht van sport zit niet in het winnen van wedstrijden, maar in het samenbrengen van mensen. 

Door Gregory Sedoc 

Deel deze pagina