Terug naar overzicht

Samen sporten: Samen sterk voor mentale gezondheid van jongeren

In 2008 werd Ranomi samen met haar team, "Golden Girls", Olympisch kampioen

Hi lezers,

Met veel enthousiasme verwelkom ik jullie bij mijn derde column, geschreven in het kader van het programma sport voor de mentale gezondheid van jongeren, van het Nationaal Fonds voor de Sport. Vandaag wil ik graag de kracht van sportnetwerken en verbondenheid bespreken en hoe deze bijdragen aan de mentale gezondheid van jongeren.

Als ik over sport praat wordt vaak gelijk gedacht dat het alleen maar om een fysieke activiteit gaat, maar wordt de sociale ervaring vergeten. Sport biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met anderen, om vriendschappen te sluiten en om een netwerk op te bouwen. Dit netwerk kan een cruciale rol spelen bij het bevorderen van mentale gezondheid, vooral voor jongeren.

Stel je voor dat je in het water ligt, klaar om een race te zwemmen. Je voelt de spanning in je buik terwijl je wacht op het startsignaal. Maar weet je wat het verschil kan maken tussen een gewone race en een overweldigende overwinning? Het antwoord ligt niet alleen in je eigen zwemvaardigheden, maar ook in de mensen die aan de rand van het zwembad staan, klaar om je aan te moedigen en te ondersteunen. Hierdoor voelen jongeren verbinding en juist dit is in onze samenleving erg belangrijk, zodat zij zich gesteund voelen en beter om kunnen gaan met stress, angst en andere mentale hindernissen.

"In de sport vinden jongeren meer dan een team; ze vinden een thuis, waar plezier en prestaties hand in hand gaan, en waar ze mentaal groeien terwijl ze samen genieten"

Ranomi Kromowidjojo

In mijn eigen carrière als zwemster heb ik de onschatbare waarde van verbondenheid binnen de sport keer op keer ervaren. Tijdens mijn zwaarste trainingen waren het mijn teamgenoten en coachen die me aanmoedigden en steunden, zelfs als ik het zelf even niet meer zag zitten. Samen hebben we successen gevierd, maar ook tegenslagen overwonnen. Deze verbondenheid heeft mij niet alleen geholpen om als atleet te groeien, maar heeft me ook geleerd om beter om te gaan met uitdagingen die het leven buiten het zwembad meebrengt. Het is de verbinding die ik had met mensen op me heen die mij heeft geholpen om mentaal sterk te blijven en door te zetten, zelfs als de weg vooruit moeilijk leek.

Het grootste voordeel van het creëren van verbondenheid, voor de mentale gezondheid van jongeren, is dat zij het gevoel hebben ergens bij te horen en uitdagingen niet alleen aan hoeven te gaan. Dit gevoel van verbondenheid kan bijdragen aan een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en veerkracht, waardoor jongeren beter in staat zijn om met uitdagingen en tegenslagen om te gaan.

Met nog een paar dagen te gaan voordat de oproep sluit voor sportinitiatieven voor mentale gezondheid van jongeren, is het Nationaal Fonds voor de Sport verheugd om te zien dat er al veel prachtige projectaanvragen zijn ingediend. Het is een inspirerende stap voorwaarts in het ondersteunen van jongeren op hun reis naar mentaal welzijn, en ik kijk ernaar uit om de impact te zien die deze initiatieven zullen hebben. Ben jij betrokken bij een sportproject dat jongeren helpt om mentaal sterker te worden? Dien dan nu jouw voorstel in via FindNFund en maak deel uit van de beweging om mentale gezondheid te bevorderen door sport. Samen kunnen we een verschil maken. De oproep sluit op 15 mei om 17.00.

Deel deze pagina