Terug naar overzicht

Waarom is sporten essentieel voor je mentale gezondheid?

Beste lezers,

Voor mij is sporten altijd meer geweest dan alleen een fysieke activiteit; het is een essentieel onderdeel van mijn leven geworden. Dankzij mijn passie voor zwemmen heb niet alleen Olympisch goud weten te winnen, maar heb ik ook leren inzien hoe belangrijk het geloof in jezelf is. Elke training, elke wedstrijd, elk doel dat ik heb bereikt, heeft mijn zelfvertrouwen versterkt en me geholpen om uitdagingen aan te gaan. Zowel binnen als buiten het zwembad.

Wat mij momenteel erg bezighoudt is dat minstens 50% van de jongeren last heeft van psychische klachten. “Rond 2018 verschenen de eerste rapporten over mentale druk, schooldruk en een stijging in suïcidecijfers. Tijdens corona stegen bovendien de depressieve en angstklachten,” zegt Eliane Dummer in haar meest recente onderzoek van november 2023. Sporten is volgens Eliane niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar het heeft ook impact op je mentale welzijn. Daar ben ik het helemaal mee eens!

Ten eerste biedt sporten een uitlaatklep voor spanning en stress. Doordat ik mijn lichaam in beweging bracht en fysiek uitgedaagd werd, kon ik de dagelijkse zorgen loslaten en mijn gedachten verfrissen. Sporten heeft mij ook geholpen bij het verminderen van angstgevoelens en kan zelfs symptomen van depressie verminderen.

“VOOR JONGEREN MET EEN LICHTE OF MATIGE DEPRESSIE IS LICHAAMSBEWEGING NET ZO EFFECTIEF ALS ANTIDEPRESSIVA”

Ranomi Kromowidjojo

Tijdens mijn carrière heb ik altijd meegekregen dat sporten de aanmaak van endorfines, serotonine en dopamine bevordert. Endorfine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Deze stofjes in je hersenen zorgen voor een gevoel van welzijn en geluk, waardoor ik me na het sporten energieker en optimistischer voel. Dit kan als een krachtig middel werken tegen sombere buien en negatieve gedachten

Terwijl ik aan het sporten was heb ik veel zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen. Het overwinnen van obstakels en behalen van mijlpalen in de sport zorgde ervoor dat ik meer in mezelf ben gaan geloven. Dit zelfvertrouwen dat je ontwikkelt tijdens het sporten, strekt zich uit tot buiten het sportveld en heeft een positief effect op meerdere aspecten in ons leven.

Als ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport ben ik verheugd om aan te kondigen dat, op 15 april de inschrijvingen openen voor sportinitiatieven die zich richten op de mentale gezondheid van jongeren. Het is een geweldige kans dat er voor jongeren meer passen sportaanbod komt om toegang te krijgen tot ondersteuning en hulpbronnen die hen kunnen helpen bij het bevorderen van hun mentale gezondheid.

 

Ranomi Kromowidjojo

Deel deze pagina