Terug naar overzicht

Hoe ga je om met teleurstellingen in de sport?

Hi lezers!

Welkom bij de tweede column die ik schrijf in het kader van het programma sport voor de mentale gezondheid van jongeren van het Nationaal Fonds voor de Sport. Als voormalig topsporter gaat dit onderwerp me aan het hart. In deze tweede column wil ik het hebben over hoe teleurstellingen in de sport juist kunnen helpen om je mentaal sterker te voelen.

Als Olympisch zwemster heb ik geleerd dat het leven vol zit met hoogtepunten en dieptepunten, met overwinningen en teleurstellingen. Hoe we omgaan met die teleurstellingen kan het verschil maken tussen stilstaan of verder zwemmen.

Teleurstellingen zijn net als golven; soms zijn ze klein en onopvallend, soms zijn ze woest en overweldigend. Maar net als in het zwembad, moeten we leren hoe we in de golven moeten duiken, hoe we de stroom kunnen voelen en hoe we onze weg kunnen vinden naar rustiger water.

Het eerste wat ik heb geleerd, is om mijn teleurstellingen te omarmen. Ja, je leest het goed. Omarm ze. Ze zijn een deel van het leven en ze tonen aan dat je het geprobeerd hebt, dat je jezelf hebt uitgedaagd. Ze laten zien dat je leeft.

Maar omarmen betekent niet vast blijven zitten. Het betekent niet verdrinken in zelfmedelijden. Het betekent eerder erkennen dat het oké is om even verdrietig te zijn, om even te balen. Maar daarna is het tijd om weer op te staan. Het is tijd om te kijken naar wat je kunt leren van de teleurstelling, hoe je sterker kunt worden, hoe je kunt groeien.

"Zwem door teleurstellingen heen; je zult merken dat je sterker wordt na elke slag."

Ranomi Kromowidjojo

Het belangrijkste is het behouden van perspectief, ik weet en begrijp dat een teleurstelling pijnlijk is, maar in het grotere geheel van het leven is het slechts een klein stukje van de puzzel. Het is belangrijk om te onthouden dat er altijd nieuwe kansen zijn, nieuwe doelen om na te streven en nieuwe dromen om te verwezenlijken.

En het behouden van een positieve mindset is hier een groot onderdeel van. Het is verleidelijk om jezelf te verliezen in zelftwijfel en negatieve gedachten, maar dit zal alleen maar je vooruitgang belemmeren. Ik vind dat er bij het begeleiden van jongeren, tijdens het sporten, meer aandacht voor het begrip teleurstelling moet zijn. Sport is hierbij een goed hulpmiddel, de sportactiviteiten bieden niet alleen een uitlaatklep voor emoties, maar leert ook hoe je omgaat met tegenslag op een gezonde manier.

Om meer jongeren met mentale problemen te kunnen laten sporten heeft het Nationaal Fonds voor de Sport recent een oproep geopend voor sportinitiatieven die hierop gericht zijn. Deze oproep biedt een waardevolle kans voor iedereen die betrokken is bij het ondersteunen van jongeren middels sport. De oproep is van start gegaan op 15 april en sluit op 15 mei om 17.00.

Deel deze pagina