Terug naar overzicht

Het nijntje Beweegdiploma

Het nijntje Beweegdiploma is een serie beweeglessen waarin kinderen wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leren. Kortom, het is een combinatie van plezier met een flinke dosis gezonde ontwikkeling.

In de lessen van het nijntje Beweegdiploma kunnen peuters en kleuters naar hartenlust balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en schoppen. Alle basisonderdelen van bewegen komen aan bod via leuke oefeningen en spelletjes. Zo leert het kind op een verantwoorde manier bewegen met veel variatie. 

Waarom het nijntje Beweegdiploma?

Het kind beweegt iedere dag. Van de eerste kleine stapjes tot mijlpalen als het behalen van het zwemdiploma, kunnen fietsen en de eigen naam schrijven. Hoe klein of groot de stap ook is, aan de basis hiervan ligt: bewegen. Zonder beweging worden al die dingen heel lastig. Zou het dan niet logisch zijn om die basis goed aan te leren?

Een gezonde baby kan meteen huilen, drinken, kijken en bewegen met reflexen. Dit gaat automatisch omdat de basis voor het lijf en de hersenen al is gelegd. Gevarieerd bewegen kan het kind enorm helpen in de ontwikkeling.

Neem bijvoorbeeld de beweegvorm balvaardigheid:

  • Door met een ballon of bal te spelen, leert het kind afstanden en snelheden inschatten. Waar ben ik? Waar is de bal? Komt de bal naar me toe? En hoe snel dan? Hiermee leert het kind dus belangrijke vaardigheden voor in het verkeer.
  • Ook leren de ogen van het kind zo scherpstellen en ontspannen, wat ook van belang is bij het leren lezen en schrijven.
  • Bij het gooien, mikken en vangen leert het kind bedenken welke kant de bal op moet en hoeveel kracht het daarvoor moet gebruiken.
  • Ook sociaal gezien is het heel fijn als het kind al goed om kan gaan met een bal. Spelen met vriendjes op het schoolplein of het veldje in de buurt wordt een stuk leuker al het lukt om goed mee te doen als er een balspel gespeeld wordt.

Het programma is zorgvuldig samengesteld door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en wordt alleen gegeven door speciaal opgeleide trainers. Na het doorlopen van de lessen krijgen kinderen het nijntje Beweegdiploma. De lessen worden bij gymclubs in heel Nederland gegeven. Naast de KNGU hebben de KNVB (voetbal), KNHB (hockey), de Atletiekunie en Nevobo (volleybal) zich aangesloten. Samen willen de bonden beweegarmoede bestrijden door het nijntje Beweegdiploma aan te bieden aan jonge kinderen (onder de 5 jaar) bij hun clubs. Zo kunnen kinderen zich zo breed mogelijk motorisch ontwikkelen, voordat zij zich specifiek op één sport richten, en dat is goed voor hun algemene ontwikkeling.

Twee Kaders Rood En Blauw Meisje Schommel Jongetje In Balansschaal

Deel deze pagina