Terug naar overzicht

Alleen jij bepaalt wie je bent

Sporten. Je doet het omdat het goed voor je is of omdat je het leuk vindt. Voor sommige jongeren betekent sport méér dan dat. Sport kan het verschil maken en het fundament leggen voor een mooie toekomst.

De gedragsinterventie “Alleen jij bepaalt wie je bent” (AJB) is gericht op kwetsbare en beïnvloedbare jongeren (veelal) uit kwetsbare wijken vanaf groep 7 van de basisschool en jongeren tussen de 12 en 18 jaar die onderwijs volgen aan een praktijkschool of de basis- of kaderberoepsgerichte leerweg van het VMBO. AJB biedt deze kwetsbare groep hulp bij het maken van de juiste keuzes en ondersteuning in hun weg naar volwassenheid.

Gestructureerde vrijetijdsbesteding

Jongeren die deelnemen aan AJB krijgen een gestructureerde vrijetijdsbesteding in de vorm deelname aan een teamsport (voetbal, basketbal of honkbal) op een lokale sportvereniging in de buurt van hun school. Deelnemers worden minimaal twee jaar, 6 tot 8 uur per week, professioneel begeleid door hun rolmodel (de hoofdtrainer) en werken aan persoonlijke doelstellingen die zijn opgesteld. Er worden duidelijke gedragsafspraken gemaakt met de deelnemers. De deelnemers krijgen voortdurend het goede voorbeeld in een positief en veilig klimaat op de trainingen. De deelnemers wordt geleerd structuur aan te brengen in hun leven waarbij goed wordt gekeken naar het individu. Er wordt contact gehouden met de ouder(s), school en de sportvereniging om de voortgang continu te kunnen monitoren en bij te sturen waar nodig. Door deze langdurige deelname krijgen de jongeren de tijd om te wennen aan de nieuwe sociale structuur om uiteindelijk te kunnen instromen binnen de vereniging in een regulier team. De trainers, materialen, tenues en het lidmaatschap worden volledig vergoed.

Bewezen effectief

AJB heeft een, inmiddels bewezen –door NJI erkende- positieve invloed op de jongeren, hun directe omgeving en schoolprestaties. Deelnemers die twee jaar hebben meegedaan met AJB, honkbal, basketbal of voetbal: - laten minder gedragsproblemen zien. - laten meer pro sociaal gedrag zien. - laten minder agressie zien. - laten een betere werkhouding op school zien, spijbelen minder, worden minder geschorst en hebben betere schoolprestaties. - kunnen beter omgaan met autoriteit. - hebben een adequatere vrijetijdsbesteding.

Cijfers op een rijtje

  • AJB is in 2012 ontwikkeld en eigendom van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds 2016 ligt de uitvoering van het programma bij de Stichting Laureus Foundation the Netherlands.
  • In Nederland is ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’ in meer dan 30 gemeenten actief (o.a. in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Arnhem, Breda, Capelle aan den IJssel, Delft, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Haarlem, Leeuwarden, Naaldwijk, Oosterhout, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Tilburg, Utrecht, Vlissingen, Voorburg en Zoetermeer)
  • Ook in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint-Maarten loopt het programma.
  • Er zijn meer dan 42 deelnemende (praktijk)scholen/VMBO (BBL & KBL).
  • 51 sportverenigingen nemen deel.
  • Meer dan 25.000 jongeren hebben al deelgenomen aan clinics vanaf 2012.
AJB EINDTOERNOOIEN 2022 06 27 Om 13.28.18

Deel deze pagina