Terug naar overzicht

Bezoek bij de Hockey Foundation die hockey toegankelijk maakt voor iedereen

Afbeelding gemaakt door Koen Suyk.

Hockey is meer dan alleen een teamsport. Hockey verenigt. Iedereen draagt een steentje bij aan het verenigingsleven, ook kinderen. Ze leren van elkaar, krijgen verantwoordelijkheden, sluiten nieuwe vriendschappen, ontdekken verborgen talenten en ontwikkelen eigenschappen waar ze ook buiten het veld veel aan hebben. Dit doen ze samen, in een veilige en vertrouwde omgeving. Hockeyen in verenigingsverband kan echt een verschil maken in het leven van kinderen. In hun sociale leven, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling.

De Hockey Foundation is een van de initiatieven die het Nationaal Fonds voor de Sport gesteund heeft in 2022. Op donderdag 6 april gingen we een kijkje nemen bij een clinic van de Foundation. Hier kregen de kinderen hockey training van O18-spelers van een team uit Zuid-Afrika onder leiding van de technisch manager van THC Hurley. Na afloop van de clinic waar iedereen zeer enthousiast aan mee had gedaan was er de gelegenheid om een hapje te eten voor iedereen. Ook was deze clinic vlak naast het terrein waar de European Hockey League (EHL) op dat moment werd gespeeld. Hier zijn ze dan ook met alle kinderen gaan kijken naar de wedstrijd tussen Pinoké en Racing Club Bruxelles.

Op het event spraken wij met Gabrielle van Doorn en Marianne Dekker van de Hockey Foundation over de clinic en de foundation zelf. Zie hier het interview.

Wat brengt ons hier samen vandaag?

“De EHL en een maatschappelijk side event, georganiseerd door Hurley en Pinoké, m.m.v. de gemeente Amsterdam en de Hockey Foundation.

Het side event is bedoeld om kinderen die spelen bij de Amsterdamse Hockey Foundation clubs AHC Noorderlicht en Amsterdam Dynamics een leuke “Hockey Experience” te geven, bij een grote club en in een ‘echt’ stadion.”

Wat vergt het om zo’n clinic te organiseren en realiseren?

“Het vergt een commissie met afgevaardigden vanuit de verschillende partijen die een paar keer bijeenkomt, de taken verdeelt en de zaken kortsluit. Omdat wij al eerder met Hurley een “Team Experience Festival” georganiseerd hebben, zijn de lijntjes kort. Hier kwam nog een vrijwilliger van Pinoké bij, die de info vanuit haar kant deelde. Om de clinic uiteindelijk te realiseren is er naast organiserende staff ook uitvoerend ‘personeel’ nodig, die bij de oefeningen staan. Deze trainersposities werden ingevuld door 17-jarige jongens van SACS Highschool uit Zuid-Afrika, die voor een hockeytour in Nederland waren. Zij werden aangestuurd door de technisch manager van THC Hurley. Last but not least en heel belangrijk: het vergt kinderen! Omdat de doelgroep (kinderen uit lage inkomenswijken) geen vervoer heeft, moet dit ook geregeld worden. Daarnaast wordt er al veel voor hen georganiseerd, spelen ze elke week competitie, dus dan zijn extra events soms best lastig om zich aan te committeren. Maar na veel vragen, navragen en enthousiasmeren van onze pedagogisch verenigingsmanagers is het weer gelukt om een leuk groepje bij elkaar te krijgen.”

Wat voor impact hopen jullie hiermee te bereiken?

“Kinderen uit lage inkomenswijken structureel aan het hockey (meer in het algemeen: aan sport en bewegen) te verbinden.”

Hoe meten jullie die impact?

“Aantal kids dat deelneemt en navraag hoe ze het vinden! Daarnaast zijn we, samen met Deloitte, bezig met een kwalitatieve impactmeting.”

Waarom zijn dit soort clinics zo belangrijk?

“Het toont kinderen die niets met de sport en niets met verenigen hebben hoe leuk het is om op een club te zijn en aan activiteiten mee te doen. Het daarna kijken naar een wedstrijd op hoog niveau geeft hun aan waarvoor ze trainen en geeft perspectief ‘misschien kan ik wel zó goed worden later’.”

Wat willen jullie de komende jaren met de foundation bereiken? En hoe gaan jullie dit bereiken?

“10.000 kinderen helpen in hun ontwikkeling door sport in te zetten als middel. We gaan dit bereiken door nieuwe hockeyverenigingen op te zetten dan wel bestaande verenigingen te ondersteunen in lage inkomenswijken.”

De Hockey Foundation is opgericht door de KNHB en Rabobank met als doel om het verschil te maken in het leven van 10.000 kinderen. Ze voeren soortgelijke clinics en schooltrajecten uit om kinderen uit kansarme buurten kennis te laten maken met hockey. Zo hopen ze de sport laagdrempeliger te maken en toegankelijk voor iedereen. Wilt u meer lezen over de Hockey Foundation, bekijk dan hier hun website: Hockey Foundation

Deel deze pagina