Terug naar overzicht

‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn ambassadeur Nationaal Fonds voor de Sport

‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn ambassadeur Nationaal Fonds voor de Sport

Drievoudig paralympisch kampioen Marlou van Rhijn treedt aan als ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport. "Ik vind het belangrijk dat we het plezier van sport kunnen overbrengen. En dat de initiatieven die dat doen, ondersteund worden."

Praat Marlou over sport, dan is ze enthousiast. "In sport kom je letterlijk samen. Samen sporten, samenwerken. Je doet positieve ervaringen op. Van sporten werd - en word - ik blij." Het maakt Marlou ideaal als ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport.

Positieve ervaringen opdoen

Het Nationaal Fonds voor de Sport ondersteunt projecten die de maatschappelijke waarde van sport vergroten. Waar via sport sociale en maatschappelijke verbeteringen worden gerealiseerd. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat we het plezier van sport aan de jeugd overbrengen. Het stimuleren vanuit de sport zelf, daar zit voor mij de kracht. Niet vanuit de zorg, of vanuit betutteling. Sport staat vooraan."

“Sportinitiatieven voor jongeren die wel willen, maar niet weten hoe het moet of kan”

In haar ambassadeurschap voor het Nationaal Fonds voor de Sport richt Marlou zich op de oudere jeugd. Zelf startte ze met atletiek toen ze achttien was. "Diezelfde leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar, daar focus ik me op. Ik heb een jonger broertje, die leeftijd spreekt me aan."

"Achttien is de leeftijd waarbij je wordt gezien als volwassene. Het is een doelgroep die daardoor niet meer onder gemeentelijke activiteiten valt. Terwijl jongeren graag willen sporten, maar misschien niet weten hoe het moet of kan. Met de initiatieven die het Nationaal Fonds voor de Sport steunt, kunnen we jongeren plezier laten beleven aan sport. Zodat die positiviteit hopelijk doorsijpelt in de samenleving."

Inspireren vanuit sport

Toen Marlou wilde beginnen met hardlopen op blades, kon ze op de atletiekbaan terecht. Dat die mogelijkheid om te sporten er was, was belangrijk. "Voor mij helemaal, ik heb er mijn carrière van kunnen maken." De keuze om te gaan sporten ziet ze graag voor álle jeugd. Dat er duurzame initiatieven zijn waarmee sporten mogelijk wordt. "Jongeren kunnen van daaruit weer mensen in hun wijk inspireren, heel dichtbij. Want topsport is mooi, alleen voelt het wel heel ver weg. Die inspiratie juist dichtbij is positief."

Marlou In Kleur

Marlou van Rhijn (1991) startte op haar achttiende bij het Nederlands Paralympisch Atletiekteam. Op de Paralympische Spelen van Londen in 2012 behaalde ze goud op de 200 meter en zilver op de 100 meter. Vier jaar later in Rio pakte ze goud op beide afstanden. In 2021 beëindigde Marlou haar atletiekcarrière.

Deel deze pagina