Terug naar overzicht

“Sport heeft mij zingeving gegeven en mijn leven enorm verrijkt”

“Sport heeft mij zingeving gegeven en mijn leven enorm verrijkt”

Wij spraken met Sander Koomen, een triatleet met een unieke visie en doorzettingsvermogen. Zijn inspirerende reis, gekenmerkt door vastberadenheid en de uitdaging van slechtziendheid. Ontdek hoe zijn passie voor triatlon hem leidt naar ongekende hoogten en hoe hij anderen inspireert om grenzen te verleggen.

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met de sport die je nu beoefent?

Ik ben altijd al wel een sportief persoon geweest. Maar het begon toen ik een periode in mijn leven had waarbij het niet zo goed ging, en echt met mezelf in de knoop zat. Het ging zo slecht dat ik een eetstoornis ontwikkeld had en mijn wereld erg klein maakte, waardoor ik een soort van depressief raakte. Toen kwam Koninklijke Visio op mijn pad. Hier heb ik een jaar lang, met behulp van verschillende psychologen, orthopedagogen en bewegingsagogen, intensief kunnen revalideren.”

“Na deze periode kwam ik een oproep van het NOC*NSF tegen, met “wij zoeken paralympisch talent”. Ik ben erheen gegaan, met als doel om te kijken welke sporten toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking. Ik heb kennis gemaakt met verschillende sporten, zoals wielrennen, roeien en triatlon. Ik liet potentie zien en werd vervolgens door de roeibond en de triathlonbond uitgenodigd voor aanvullende trainingen op hun regionale trainingscentrum. Op gegeven moment koos ik ervoor om door te gaan in de triathlon, 3 sporten in 1 dat is geweldig. Tijdens de trainingen leek ik er aanleg voor te hebben. Misschien zit er wel meer in, dacht ik.”

Je bent dus altijd al wel sportief geweest?

“Ja zeker, Ik ben altijd erg sportief geweest. Vroeger was ik actief in voetbal, turnen en gebadmintond. Later dat ik ouder werd heb ik altijd hardgelopen. Gelukkig heb ik het voordeel dat ik zelden tot nooit blessures heb gekend, je zou kunnen zeggen dat ik echt gemaakt ben voor de sport. Haha, wel even afkloppen!”

Wat betekent triatlon, of sport in het algemeen, vandaag de dag voor jou? 

Sport heeft mij een enorme zingeving gegeven en mijn leven enorm verrijkt. Hierdoor voel ik mij meer in balans en heb ik elke dag een duidelijke structuur, iets wat ik enorm waardeer. Door mijn betrokkenheid in de sportwereld heb ik niet alleen veel zelfvertrouwen opgebouwd, maar ben ik ook op persoonlijk vlak enorm gegroeid. Ik vind het nu belangrijk om mijn ervaringen te delen en anderen te inspireren, vooral mensen met een visuele beperking die ook willen sporten. Ik word vaak uitgenodigd om te spreken en ik probeer altijd mijn verhaal te delen en mensen in beweging te brengen. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen zich door mijn verhaal laten inspireren en hoe ze de weg naar de sport weten te vinden.”

Hoe ziet een typische dag van Sander Koomen eruit tijdens het trainingsseizoen?

“Ik train zes dagen gemiddeld tussen de 12 en 22 uur per week. Drie keer per week zwemtrainingen op het regionale trainingscentrum in Alkmaar. Eén keer per week loopscholing en baantraining op de atletiekbaan. Elke week mobiliteit en krachttraining bij een fitnesscentrum. En dan train ik heel veel in mijn schuur. Daar heb ik een loopband en een Taxc staan, op de Taxc kan ik de fietstrainingen doen. Als straks het weer beter wordt dan pakken we elke week een duurtraining op de tandem en dan fietsen we buiten.”

Kun je ons wat vertellen over de steun en begeleiding die je hebt ontvangen van coaches, familie en vrienden tijdens je carrière in de triatlonwereld? 

Van mijn vrouw, kinderen, schoonmoeder en mijn ouders krijg ik veel steun, dus met hen kan ik heel veel delen. De mooie dingen, maar ook de minder leuke dingen kan ik goed kwijt bij mijn vrouw. Daarnaast ervaar ik ook veel steun van mijn guide, niet alleen tijdens de wedstrijden natuurlijk, maar erbuiten ook. Met mijn coaches heb ik heel veel contact over de trainingen en hoe het met mij gaat, dat is erg fijn.” 

Hoe denk je dat sportbonden of sportverenigingen sporten voor mensen met een visuele beperking meer bekendheid kunnen geven?

Leuk dat je het vraagt, ik ben zeer actief in mijn lokale gemeenschap om meer bekendheid te geven aan sportdeelname. Vooral binnen het kader van het sportakkoord, een belangrijk initiatief waar veel verenigingen bij betrokken zijn. Ik word regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan overleggen en bijeenkomsten, waarbij ik mijn ervaringen deel en meedenk over hoe we de participatie kunnen verbeteren.

Helaas heb ik zelf ook moeilijkheden ervaren bij het lid worden van een vereniging, vanwege mijn visuele beperking. Bij een eerdere poging tot inschrijving kreeg ik te maken met onzekerheid en onduidelijkheid vanuit de vereniging, wat een teleurstellende ervaring was. Verenigingen moeten bij voorbaat zeggen: “Ja, kom langs, je bent welkom!”. Daar ligt de sleutel. En vandaaruit moet er gekeken worden naar een oplossing voor meer instrumenten en ondersteuning die nodig zijn. Denk in mogelijkheden. Zowel vanuit sportbonden als individuele sportverenigingen, om mensen met een beperking beter te kunnen begeleiden en ondersteunen bij hun sportieve ambities.”

Wat of wie kan volgens jou het verschil maken om meer mensen met een visuele beperking aan het sporten te krijgen?

Mensen met elkaar in contact laten komen. Het is bijzonder om met lotgenoten samen te zijn, omdat je dan openlijk kunt praten over gedeelde ervaringen en uitdagingen. Tijdens mijn revalidatieproces zag ik hoe relaties zich verdiepten en nieuwe vriendschappen ontstonden, simpelweg omdat we allemaal begrepen waar de ander doorheen ging. Terwijl anderen dat misschien niet op diezelfde manier kunnen begrijpen. Dit principe geldt ook voor de sportwereld; het delen van ervaringen en begrip hebben voor elkaars uitdagingen kan ervoor zorgen dat een ander ook begint met sporten.” 

Wat zou je graag willen doen/wat is je ambitie? 

Mijn ambitie reikt verder dan alleen mijn eigen sportieve succes. Ik ben gepassioneerd om anderen te inspireren en hen te laten zien dat er geen grenzen zijn aan wat je kunt bereiken, ongeacht eventuele beperkingen. Niet wat je bent is wat je beperkt, maar wat je denkt wat je niet bent!”

Je hebt een financiële bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport ontvangen. Wat heeft dit voor jou betekend? Hoe heeft dit jouw leven veranderd?

Het heeft veel stress weggenomen, want je zit voortdurend met de kosten in je hoofd. Het faciliteren van wedstrijden, zoals vorig jaar in Tasmanië, Montreal en Los Angeles, zijn allemaal verre reizen. En die kosten een hoop geld. Ik heb elk jaar een enorme begroting en dat geld kan ik niet ophoesten zonder ondersteuning. Daarom dat ik erg dankbaar ben voor de financiële bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport.”

In hoeverre denk je dat het belangrijk is om financiële steun te ontvangen van organisaties zoals het Nationaal Fonds voor de Sport voor mensen met een beperking die actief willen deelnemen aan sport?

Zeer belangrijk, door de financiële steun kunnen wij, sporters, ons volledig concentreren op het verbeteren van onze sportieve vaardigheden en het nastreven van onze doelen. We hoeven ons hierbij geen zorgen te maken over financiële belemmeringen. Het stelt sporters in staat om toegang te krijgen tot trainingen, wedstrijden, benodigde uitrusting en zelfs begeleiding. Voor velen van ons is de financiële drempel een echte uitdaging, vooral als het gaat om extra kosten voor aangepaste apparatuur of transport naar wedstrijden.”

Wat is jouw tip aan kinderen met een visuele beperking die nog niet sporten? 

Elk succes moeten vieren, hoe klein die ook is! Door het ervaren van succes krijg je veel plezier in het sporten! En dat is natuurlijk enorm motiverend!” 

Wat is je sportdroom?

Toch wel om als eerste Nederlander wereldkampioen op de lange afstand triathlon te worden. Dat is dan 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en dan afsluiten door de marathon van 42,2 kilometer te lopen. Daarnaast lijkt het mij ook een droom om mijn eigen triatlon team op te richten voor mensen met een visuele beperking en het actief op zoek te gaan naar nieuwe talenten. Streven naar een prachtig doel: het moment waarop een slechtziende of blinde triatleet straalt met goud op de Paralympische Spelen in Los Angeles 2028!”

Wat zijn je toekomstplannen, zie je jezelf in de coaching?

“Ja, eigenlijk ben ik al deels betrokken bij het begeleiden van andere atleten. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis, en ik merk dat veel van mijn materialen ook goed van pas komen bij anderen. Bijvoorbeeld bij Visio heb ik onlangs een groep jongelui gesproken en mag hen een triathlonclinic aanbieden namens de Nederlandse triathlonbond. We proberen de drempel zo laag mogelijk te houden.”

Wil je meer weten over sporten met een visuele beperking, kijk dan op www.zichtbaarsportief.nl 

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Voor mensen die blind of slechtziend zijn, is dit niet altijd vanzelfsprekend. Het vinden van een sport of reizen naar de vereniging kan lastig(er) zijn. Zichtbaar Sportief zet zich gezamenlijk in om sport en bewegen voor iedereen mogelijk te maken, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. Op de website www.zichtbaarsportief.nl is informatie te vinden voor sporters, trainers/coaches en sportprofessionals. Zo vind je er bijvoorbeeld 26 sporten die je in Nederland kunt doen, informatie over waar je hulp kunt vragen als jij opzoek bent naar een leuke sportvereniging en een agenda met allerlei leuke sportevenementen zoals multisportdagen. Voor trainers/coaches en professionals die in de sport werken is er ook een hoop te vinden, bijvoorbeeld de e-learning over het trainen/coachen van sporten met een visuele beperking. Heb je een vraag of een leuk idee voor op de website, laat het ons weten via: i.teune@gehandicaptensport.nl 

Deel deze pagina