Terug naar overzicht

Lars Mulderije - "Iedereen heeft het recht om een sport te beoefenen"

Bewegen en sporten brengen niet alleen gezondheidsvoordelen met zich mee, maar zijn natuurlijk ook erg leuk om te doen! Het draagt bij aan je conditie, je wordt er fysiek en mentaal sterk van, en tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen.  

Uniek Sporten vindt dat sporten voor iedereen belangrijk is, waarbij een beperking geen belemmering hoeft te zijn. Bij Uniek Sporten wordt er gewerkt vanuit regionale samenwerkingsverbanden die het sport aanbod voor mensen met een beperking bevorderen. Vanuit deze samenwerkingsverbanden worden sportaanbieders ondersteund die gehandicaptensport willen aanbieden, ook worden mensen met een beperking geholpen in het vinden van de juiste sport.  

Zo heeft ook Lars Mulderije (24 jaar) een handbike kunnen krijgen, mede door het Nationaal Fonds voor de Sport gefinancierd. Wij spraken Lars over sporten met een beperking, Uniek Sporten, en waarom deze handbike zo belangrijk voor hem is.  

Middels Uniek Sporten zorgen Fonds Gehandicaptensport en haar partners ervoor dat nog meer mensen met een beperking kunnen genieten van sport en bewegen.

Uniek Sporten

Wat betekent sport voor jou? 

“Heel veel. Ik sport al van jongs af aan, dus het heeft altijd al een belangrijke rol in mijn leven gespeeld. Ik ben er mede door het handbiken achter gekomen dat ik er niet alleen fitter van word, maar dat het ook mentaal heel belangrijk is.” 

Kun je ons iets vertellen over de steun en begeleiding die je ontvangt vanuit Uniek Sporten? 

“In juli 2023 ben ik eigenlijk voor het eerst in aanraking gekomen met Uniek Sporten. Dit was voor de aanvraag van een budget voor een nieuwe handbike. Ik heb de organisatie hierbij als heel erg prettig ervaren. Voor mij persoonlijk zijn dit soort hulpmiddelen heel fijn. Het maakt sporten met een beperking een stuk toegankelijker.” 

Je hebt een handbike kunnen krijgen door Uniek Sporten en de bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport. Wat heeft dit voor jou betekend? Hoe heeft dit jouw leven veranderd? 

“Voordat ik een aanvraag voor deze handbike had gedaan, deed ik al een aantal jaren aan de sport. Echter vroeg ik een handbike niet zomaar aan. Je wil uiteraard een sneller model, waarmee je aan jouw doelen kan werken. Maar voor mij is het een hoop vrijheid waar ik weer heel lang mee vooruit kan.” 

In hoeverre denk je dat het belangrijk is om financiële steun te ontvangen van organisaties zoals het Nationaal Fonds voor de Sport en Uniek Sporten voor mensen met een beperking die actief willen deelnemen aan sport?  

“Ik denk dat iedereen het recht heeft om een sport te beoefenen die bij hem of haar past. Met een lichamelijke handicap is dit wegens de aanschaf van hulpmiddelen vaak een stuk duurder en dat maakt de drempel in sommige gevallen groter. Het is van heel groot belang dat je mentale welzijn goed is, zeker met een lichamelijke beperking. Het kan een groot verschil maken.” 

Wat is je sportdroom? 

“Nog zo lang mogelijk plezier maken in het handbiken! In teamverband én voor mezelf. Ook wil ik nog een aantal keren de HandbikeBattle fietsen.” 

Uniek Sporten

Meer weten? Ga voor meer informatie naar unieksporten.nl 

Deel deze pagina