Terug naar overzicht

Bewegen met plezier

Het nijntje Beweegdiploma is een serie beweeglessen waarin kinderen wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle essentiële basisvormen van bewegen leren. Het is een combinatie van plezier mét een flinke dosis gezonde ontwikkeling. Wij vroegen de Koninklijke Gymnastiek Unie (KNGU) wat het Nationaal Fonds voor de Sport voor hen heeft betekend.

Het nijntje Beweegdiploma is een doorontwikkeling van het project ‘nijntje voor iedereen’. Dat project is eind 2020 gestart in samenwerking met Special Olympics Nederland. De doelgroep kinderen met een beperking stond destijds centraal. 

Het was nogal onverwachts. Het voelde als een soort erkenning, écht als een cadeau. Maar daarnaast kwam er ook een soort druk tot het laten slagen van het project. Als je zo’n mooi cadeau krijgt wil je daar ook zorgvuldig mee omgaan. En dat noemen we dan een uitdaging!

KNGU

Het nijntje Beweegdiploma bestaat uit twee series van 20 lessen voor kinderen van 2 t/m 5 jaar. In de lessen kunnen peuters en kleuters balanceren, rollen, huppelen, klauteren, springen, zwaaien, vangen, gooien en schoppen. Er komen allerlei leuke oefeningen en spelletjes aan bod. Zo leren de kinderen op een verantwoorde manier bewegen met veel variatie. Maar bovenal, levert het heel veel plezier in bewegen op! 

Het programma is zorgvuldig samengesteld door de KNGU en wordt alleen gegeven door speciaal opgeleide trainers. Na het doorlopen van de lessen krijgen kinderen het nijntje Beweegdiploma. De lessen worden bij gymclubs in heel Nederland gegeven. 

Whatsapp Image 2023 10 06 At 13.22.30

De Voedselbank

Met de donatie van het Nationaal Fonds voor de Sport wordt het project uitgebreid met de doelgroep kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen. Er is een nieuw initiatief ontstaan vanuit een samenwerking met de Voedselbank. Vier clubs ontvangen ansichtkaarten die zij invullen, en deze worden vervolgens via de lokale voedselbank uitgegeven. Met een ansichtkaart krijgt een kind gratis toegang tot het nijntje Beweegdiploma. 

We gebruiken deze kans om iets nieuws te proberen. De samenwerking met het Jeugdfonds, en de manier die we nu gekozen hebben, maakt dat het ook na deze impuls te continueren is.

KNGU
SO 22092021 Nijntje HI RES 28

Deel deze pagina