Terug naar overzicht

Ranomi Kromowidjojo ambassadeur Nationaal Fonds voor de Sport

Voormalig topsporter Ranomi Kromowidjojo wordt ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport

Drievoudig Olympisch kampioen Ranomi Kromowidjojo treedt aan als ambassadeur van het Nationaal Fonds voor de Sport. "Door het stoppen met topsport ervaar ik meer ruimte. Voorheen heb ik op heel veel dingen een harde nee gezegd. Sinds januari ben ik veel meer ja aan het zeggen. Leuk is dat. Dus toen ik gevraagd werd voor het ambassadeurschap van het Nationaal Fonds voor de Sport was 'ja' het antwoord!"

Het Nationaal Fonds voor de Sport zet zich in voor de maatschappelijke waarde van sport. Het ambassadeurschap ervan past bij Ranomi. "Het voelt goed. Het fijne aan het Nationaal Fonds voor de Sport is dat het heel breed is. Het draait niet alleen om zwemmen, niet alleen om topsport. En voor mezelf, nu ik gestopt ben, vind ik het heel leuk om hierin te ontwikkelen. Van een werkbezoek bij een van de projecten tot het kletsen met filantropen om te zorgen dat aan sport wordt gedacht."

De mentale kant van het sporten

In haar ambassadeurschap voor het Nationaal Fonds voor de Sport richt Ranomi zich op de oudere jeugd. "Ik ben nu veel met zwemmers van rond de negentien jaar in contact. Die leeftijd, van 18 tot 22, waarin je de overstap maakt van sporttalent naar topsporter, dat vraagt veel van je. Hoe ga je voor jezelf zorgen, zelf koken. En ook, hoe ga je om met mensen, met jezelf. Daar spreken we dan over."

“Leren dat sport, en het leven überhaupt, niet alleen uit winnen bestaat”

"De mentale kant van het sporten, die vind ik heel interessant. Een boodschap die verder gaat dan 'sporten is gezond', want dat weet iedereen. Het gaat om zelfvertrouwen, samenwerken, je mentale welzijn dat een boost krijgt. En ook het leren dat sport, en het leven überhaupt, niet alleen uit winnen bestaat. Dus de meer holistische aanpak zo zou je het kunnen noemen."

De drang om de wereld mooier te maken

De maatschappelijke betrokkenheid van Ranomi maakt haar ideaal voor het ambassadeurschap. "Een sterke intrinsieke drang om de wereld mooier te maken, dat is wat ik heb. Vanuit mijn opvoeding heb ik al jong meegekregen dat er altijd mensen zijn die het minder hebben. Ver weg, maar kijk ook eens in je eigen omgeving."

"Mijn vader is geboren in Suriname en op zijn 21ste kwam hij met zijn hele familie naar Nederland. Met ooms, tantes, neven en nichten daar is altijd contact gehouden. Ieder jaar stuurden we kleding en speelgoed op."

Zwemmen op topsportniveau zorgde dat Ranomi zelf op veel plekken kwam. "Door topsport ben ik met veel landen en culturen in aanraking gekomen. Was ik ergens voor wedstrijden, dan zorgde ik er altijd voor dat ik buiten het zwembad kwam. Het heeft me bewust gemaakt van de verschillen en kansen. Dat je de plek waar je wordt geboren niet voor het kiezen hebt. En dat ik heel veel mazzel heb met waar mijn wieg heeft gestaan. Nu, door mijn topsport, heb ik een groter podium. Ik bereik andere mensen, ben meer invloedrijk wellicht. Dat wil ik graag inzetten voor het Nationaal Fonds voor de Sport."

Ranomi Kromowidjojo Tijdens Topsportcarriere BSR AGENCY

Ranomi Kromowidjojo (1990) zwom op haar tiende haar eerste Nederlandse record. Op de Olympische Spelen van Peking in 2008 behaalde ze goud op de 4x100 meter vrije slag en werd ze door NOC*NSF uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. Vier jaar later in Londen pakte ze goud op de 100 meter vrije slag én de 50 meter vrije slag. Ook werd ze twee jaar op rij verkozen tot Nederlands Sportvrouw van het Jaar. In januari 2022 beëindigde Ranomi haar jarenlange topsportcarrière.

Deel deze pagina