Verschil maken voor kinderen met diabetes
In Nederland hebben ruim 10.000 kinderen diabetes type 1. Deze vorm van diabetes betekent dat het lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt. Kinderen krijgen opeens symptomen die na onderzoek in het ziekenhuis aantonen dat zij diabetes hebben. Dit betekent een grote verandering in het leven van het kind en zijn of haar ouders. Kinderen met diabetes type 1 moeten dan samen met hun ouders zelf gaan zorgen voor stabiele glucosewaarden om ernstige complicaties te voorkomen op korte en lange termijn. Een dag staat dan opeens in het teken van bloedglucosewaarden meten, koolhydraten tellen en insuline toedienen; afgestemd op hoe de dag er ongeveer uit ziet. Als je weet dat in totaal 42 factoren invloed hebben op goede bloedglucosewaarden, dan begrijp je dat het niet eenvoudig is en elke dag weer uitdagingen oplevert.
Voor ouders en kinderen is dat een omslag in hun leven. Even lijkt alles niet meer te kunnen. Het loslaten van je kind naarmate het ouder wordt, is anders. Oppas regelen kan wel maar diegene krijgt er een grotere verantwoordelijkheid bij. Diabetes is er altijd. Belangrijk onderdeel in het leven van kinderen is sport. Sporten is positief voor iedereen, maar voor kinderen met diabetes zelfs nog belangrijker. De gevoeligheid voor insuline wordt namelijk hoger en glucosewaarden worden vaak beter te managen. Een positief bij-effect, naast het feit dat sporten goed voor je lijf en geest is. Maar sporten leert ook hoe je als kind met je diabetes moet omgaan. Je moet van tevoren je insuline afstemmen op jouw sport en eten. En hoe dat verloopt is soms moeilijk te voorspellen.
Omdat kinderen vooral kind moeten kunnen zijn en zij plezier moeten ervaren in hun jeugd, mede in sporten, organiseert de Bas van de Goor Foundation diverse sportieve activiteiten waarin kinderen actief aan de slag gaan; zowel met sport als met hun diabetes. Zeker de meerdaagse activiteiten, zoals sportkamp, wintersport en outdoorkamp leveren de kinderen veel op; meer zelfstandigheid in hun diabetesmanagement, meer vertrouwen, nieuwe vrienden (die ook diabetes hebben) en het gevoel dat zij niet de enige zijn. Bij het gezinsweekend dat de Bas van de Goor Foundation organiseert krijgt het hele gezin diabetes en ervaart iedereen hoe het is om tijdens activiteiten, met eten en tussendoortjes, om te gaan met zijn of haar diabetes. Tijdens de activiteiten is de medische veiligheid prioriteit nummer één. Door medisch vrijwilligers zoals kinderartsen en diabetesverpleegkundigen kunnen kinderen ervaren, leren en kind zijn.
Ouders en kinderen geven aan dat deze activiteiten een keerpunt is in hun diabetesbeleving. Zij ervaren de positieve insteek van de Bas van de Goor Foundation en ervaren wat nog wel kan. Kinderen krijgen zelfvertrouwen en voelen zich niet langer alleen doordat ze andere kinderen ontmoeten met diabetes.