Terug naar overzicht

Elk kind de kans om gewoon te sporten

Kinderen en jongeren met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening een kans geven om ‘gewoon’ te sporten, op een gewone vereniging. Dat is waar de Esther Vergeer Foundation zich voor inzet. Door wekelijks te sporten krijgen kinderen/jongeren de kans om vrienden te maken en de kracht van zelfvertrouwen te leren kennen. Er zitten nog te veel kinderen met een beperking eenzaam thuis, en daar moet wat aan gedaan worden.   

“Na het behalen van mijn eerste, gouden, Paralympische Medaille werd ik regelmatig door ouders en gehandicapte kinderen benaderd of zij ook zouden kunnen sporten en zo ja, waar? Dat en het feit dat sport mij zoveel bracht waren voor mij aanleiding om in 2004 mijn foundation op te richten. Eerst met twee clinics tijdens een toernooi waar ik speelde en nu een volwaardige organisatie met Sportpoli’s in alle Academische Kinderziekenhuizen in Nederland en wekelijks honderden kinderen met een lichamelijke beperking en chronische aandoeningen die aan het sporten zijn!” - Esther Vergeer 

Esther Vergeer Foundation Sportpoli

De eerste Esther Vergeer Foundation Sportpoli is in 2021 gelanceerd. Nu zijn de Sportpoli’s te vinden in de alle academische kinderziekenhuizen in Nederland. Het gesprek op de Sportpoli wordt als extra consult toegevoegd aan de gesprekken met de behandelend artsen en zorgprofessionals in de academische ziekenhuizen. De Sportpoli is de start van een persoonlijk begeleidingstraject voor kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening, waarin gekeken wordt naar de sportwensen, -behoeften en mogelijkheden. Het is de start van een heel persoonlijk bemiddelingstraject naar een sport en sportvereniging die bij het kind en zijn/haar beperking past. 

“De bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport heeft er mede voor gezorgd dat wij onze Sportpoli’s in 2023 hebben kunnen uitbreiden en daardoor kinderen een unieke sportkans hebben gegeven. De levens van deze kids veranderen enorm door wekelijks te sporten. Het maakt hun fysiek en mentaal sterker, ze maken vrienden en ze doen mee! Wij zijn het Nationaal Fonds voor de Sport hier enorm dankbaar voor.” - Esther Vergeer Foundation 

Elk kind de kans om gewoon te sporten 

De Esther Vergeer Foundation is in 2004 opgericht door voormalig rolstoeltennisster en Paralympisch kampioene Esther Vergeer. De Esther Vergeer Foundation maakt sporten voor kinderen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening bij een reguliere sportvereniging mogelijk. Daardoor leren ze om te gaan met hun beperking, groeit hun zelfvertrouwen en staan ze sterker in de maatschappij. 

Het sporten is niet alleen voor kinderen die dagelijks aan een rolstoel gebonden zijn. Veel van de kinderen/jongeren hebben: spina bifida, een oncologische achtergrond, een amputé, heupdysplasie, spierziekten, spasme, dwarslaesie, hypermobiliteit, bindweefselziekten of NAH. 

Inmiddels zijn er meer dan 700 kinderen actief op 450 sportverenigingen verdeeld over het land. Er wordt door veel kinderen ge(rolstoel)tennist, maar andere sporten zijn ook heel populair. Trots zijn we op de kinderen/jongeren die zijn gaan zwemmen, paardrijden, framerunnen, basketballen, hockeyen, voetballen, breakdancen en schaatsen. 

De Esther Vergeer Foundation is gevestigd op Sportcentrum Papendal nabij Arnhem. Daarnaast vind je ons wekelijks op de verschillende Sportpoli’s in de Academische Kinderziekenhuizen.  

Sport zorgt ervoor dat je niet alleen fysiek en mentaal sterker wordt, maar het maakt je ook zelfstandiger en zelfredzamer. Onze ambitie is dat alle kinderen met een lichamelijke beperking de kans moeten krijgen om ‘gewoon’ te sporten; net als ieder ander kind.

Esther Vergeer

Deel deze pagina