Terug naar overzicht

Zichtbaar Sportief: sporten voor iedereen die blind of slechtziend is

Sport is fantastisch om te doen en te beleven. Dat geldt voor iedereen. Sport vergroot de fysieke en mentale fitheid. Sport is ook contact maken met anderen, van elkaar leren, een passie delen, grenzen verkennen en bovenal plezier hebben. De sportparticipatie van mensen met een visuele beperking blijft nog achter bij die van mensen zonder beperking. Daar moet iets aan gebeuren!

De Oogvereniging, Bartiméus, Visio, NOC*NSF en Gehandicaptensport Nederland slaan de handen ineen om het mogelijk te maken dat sport en bewegen voor iedereen toegankelijk is, in zijn of haar eigen omgeving en onder deskundige begeleiding. De organisaties werken samen via Zichtbaar Sportief, het netwerk waarin de kennis en krachten gebundeld worden om echt het verschil te maken voor mensen met een visuele beperking.

Het verschil is groot: van de mensen met een visuele beperking (12-79 jaar) sport slechts 29% wekelijks. Van de totale bevolking sport 53% wekelijks. Er zijn verschillende redenen voor dit verschil, zo is de bereikbaarheid van de sportaccommodatie niet altijd goed, weten georganiseerde trainers vaak niet (goed) hoe ze sporters met een visuele beperking kunnen trainen en coachen en kan de afhankelijkheid van anderen vervelend zijn; je wilt tenslotte zelfstandig bewegen.

IMG 9861

Projecten

Zichtbaar Sportief pakt met een aantal projecten verschillende onderwerpen aan. Zo organiseren en faciliteren ze in samenwerking met buurtsportcoaches verschillende sportmogelijkheden voor de doelgroep, denk hierbij aan multisportdagen (voor alle leeftijden) of Beweegcafés en Beweegcarrousels (voor ouderen). Daarnaast creëert Zichtbaar Sportief handvatten en tools, bijvoorbeeld een e-learning voor professionals over het begeleiden van sporters met een visuele beperking. Hiermee werken ze aan het verstevigen van de basiskennis van trainers en coaches als het gaat om de professionele en kwalitatief goede begeleiding van de blinde of slechtziende sporter.

Samenwerkingsverband

Het samenwerkingsverband Zichtbaar Sportief bestaat uit partijen uit de sport (Gehandicaptensport Nederland, NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen) en partijen uit wonen en zorg met expertise over de doelgroep (Koninklijke Visio, Bartiméus en de Oogvereniging). De organisaties geven samen de juiste inhoud aan de projecten, zorgen dat ze zijn afgestemd op de doelgroep en hebben het streven de uitrol van de projecten over heel Nederland te verspreiden. Tijdens de voorbereiding van een project worden vaak focusgroepen gehouden met ervaringsdeskundigen om behoeften te verzamelen, en om ervoor te zorgen dat we de juiste doelen nastreven.

Ben je enthousiast en wil je meer weten over Zichtbaar Sportief? Neem een kijkje op www.zichtbaarsportief.nl of mail naar Annemarie Bakker via a.bakker@gehandicaptensport.nl. Wil je weten hoe je de projecten van Zichtbaar Sportief kunt ondersteunen? Neem dan contact op met het Nationaal Fonds voor de Sport via info@nationaalfondsvoordesport.nl of Lisa Snooy via l.snooy@gehandicaptensport.nl.

Deel deze pagina