Donateurschap

Donateurschap

Vanaf 50 euro per jaar kun je al als donateur bijdragen aan het Nationaal Fonds voor de Sport: 100% van jouw bijdrage wordt direct ingezet voor maatschappelijke sportprojecten.

Periodiek schenken

Vanaf 100 euro per jaar kun je een periodieke schenkingsovereenkomst met het fonds aangaan. Deze overeenkomst heeft een minimumduur van vijf jaar, waarbij je kunt kiezen voor het ondersteunen van een van de vier impactdomeinen (het versterken van mentale gezondheid, fysieke gezondheid, persoonlijke ontwikkeling of sociale cohesie).

Hoe werkt belastingvrij schenken door middel van een periodieke schenking?

Een periodieke schenking is een structurele gift die schriftelijk is vastgelegd in een schenkingsovereenkomst. De looptijd van de overeenkomst is minimaal vijf jaar. Elk jaar schenkt u een vast bedrag. Belastingvoordeel Periodiek schenken met een schenkingsovereenkomst levert je belastingvoordeel op. Bij een periodieke schenking aan het Nationaal Fonds voor de Sport kun je namelijk tot 37 procent terugkrijgen. Zo kun je ons met een hoger bedrag steunen, zonder dat het jou iets extra’s kost.

Ook voor het Nationaal Fonds voor de Sport is het voordelig. Wij betalen geen schenkbelasting over jouw bijdrage. Dat betekent dat wij het geld volledig kunnen besteden initiatieven waar sport als middel wordt ingezet om meer mensen in Nederland te kunnen laten sporten en bewegen.

Wil je berekenen hoeveel belastingvoordeel je krijgt, kijk dan op: Calculator - ANBI.nl

Voorwaarden van de Belastingdienst

Vier voorwaarden om je periodieke schenking af te mogen trekken van je belastbaar inkomen:

 1. Je hebt de periodieke schenking schriftelijk vastgelegd in een schenkingsovereenkomst. Deze kun je gemakkelijk  hier downloaden. Overeenkomst Periodieke gift in geld (belastingdienst.nl).
 2. Je geeft minimaal 5 jaar achter elkaar.
 3. De hoogte van je gift is elk jaar hetzelfde en bedraagt minimaal 50 euro.
 4. Je schenking gaat naar een goed doel met een ANBI-status. Het Nationaal Fonds voor de Sport heeft deze status. Sinds januari 2023 geldt een maximum voor periodieke giften aan een ANBI. Dat maximum is € 250.000 per jaar. Het is ook mogelijk om meerdere goede doelen op te nemen in een schenkingsovereenkomst. Dit is een zogeheten combi-schenking. Vanaf 1 januari 2023 geldt wel een maximum voor periodieke giften aan een ANBI. Dat maximum is € 250.000 per jaar.

Stappenplan

De schenking wordt door ons in een schenkingsovereenkomst vastgelegd. Hiervoor hebben we het volgende stappenplan:

 1. Je vult het schenkingsformulier in Overeenkomst Periodieke gift in geld (belastingdienst.nl)
 2. Je stuurt het schenkingsformulier digitaal naar ons toe
 3. Het Nationaal Fonds voor de Sport vult de overeenkomst in en stuurt deze binnen twee weken digitaal terug.
 4. Het schenkingsbedrag kan worden overgemaakt. Dit kan in een keer, maar dit kan ook op vaste momenten in het jaar

Voordelen van periodiek schenken

 • Je mag het hele bedrag van de periodieke schenking aftrekken van je belastbaar inkomen
 • De fiscus betaalt een groot deel van je schenking
 • Het Nationaal Fonds voor de Sport is voor minimaal vijf jaar verzekerd van jouw steun
 • Jouw schenking komt voor 100% ten goede aan het Nationaal Fonds voor de Sport, omdat wij geen schenkbelasting hoeven te betalen over giften

Meer weten?

Wil je meer weten over donateurschap of periodiek schenken? Neem dan contact op met Cees Juffermans, dan bespreken we samen jouw situatie. 

Mail Cees Juffermans

Deel deze pagina