Kun je je voorstellen dat je ruim 15.000 euro moet betalen om te kunnen sporten? Dat lijkt misschien overdreven, maar voor mensen met een beperking is dit vaak de realiteit.

Bijvoorbeeld voor de 14-jarige Coen (foto onderaan deze pagina). Zijn vader Jacco vertelt: “Door de spierziekte SMA2 zit Coen in een rolstoel. E-hockey is één van de weinige sporten die hij kan doen. Coen vond het erg leuk, maar omdat hij geen sportrolstoel had, moest hij zijn dagelijkse rolstoel gebruiken. Dat is allesbehalve ideaal. Een gewone rolstoel is veel langzamer dan een sport-rolstoel en bevat niet de benodigde bescherming. Daardoor kon Coen niet goed meekomen en mocht hij niet meedoen met wedstrijden. We zagen hem elke week zó genieten van de training. Hij wilde heel graag wedstrijden spelen, net als zijn vriendjes. Maar een geschikte rolstoel kostte meer dan 15.000 euro. Zoveel geld geef je normaal niet aan sporten uit.”

Gelukkig kwam Jacco bij Uniek Sporten terecht, een programma van Fonds Gehandicaptensport. Via het hulpmiddelenplatform van Uniek Sporten werd de financiering geregeld, zodat Coen een elektrische sportrolstoel kreeg. Jacco: “Na de eerste training met zijn nieuwe rolstoel zei Coen: ‘Wat was dit super vet!’. Voor Coen is het heel belangrijk dat hij nu tóch mee kan doen. Hij heeft dankzij e-hockey het gevoel dat hij erbij hoort. Ik ben heel blij dat donateurs dit mogelijk hebben gemaakt. Anders was het ons niet gelukt.”

Iedereen in Nederland moet kunnen sporten en bewegen. Ook als je daar een rugbyrolstoel, armprothese of een ander sporthulpmiddel bij nodig hebt. Maar vanzelfsprekend is dat helaas nog lang niet. Gemiddeld kost een hulpmiddel 8.400 euro. In de praktijk blijkt dat mensen daar vaak geen vergoeding voor krijgen. Of maar een deel. Voor velen is dat de reden om af te haken en niet te gaan sporten. Daar nemen we geen genoegen mee.

Het vinden van financiering is voor veel mensen een ingewikkeld proces. Bij wie moet je precies zijn, en hoe voorkom je dat je van het kastje naar de muur wordt gestuurd? Uniek Sporten helpt mensen bij een aanvraag voor de gemeente of de zorgverzekeraar. Is via deze weg geen financiering mogelijk of wordt er slechts een deel van de kosten gedekt? Dan kunnen ze voor de rest van de kosten een beroep doen op Uniek Sporten. Zo worden sporthulpmiddelen toegankelijk voor iedereen. Dat maakt een groot verschil voor mensen zoals Coen, zo vertelt zijn vader Jacco: “Coen leeft vrij geïsoleerd. Hij doet niet mee aan de dingen waar andere kinderen wel aan mee kunnen doen, en zit vaak alleen. Sporten is daarom echt een uitlaatklep voor Coen. Het is natuurlijk goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Gewoon even plezier maken met anderen die gelijk zijn. Op een leuke manier je energie kwijtraken met vriendjes. Het plezier dat hij daarin heeft, straalt hij uit! Als je zoveel plezier beleeft aan sport, moet de drempel om het te kunnen doen niet zó hoog zijn. Het is jammer dat sporthulpmiddelen zo duur zijn. Dat maakt het voor veel mensen moeilijk. De hulp die Uniek Sporten Hulpmiddelen biedt, is echt heel belangrijk voor veel mensen. Dat heb ik nu met eigen ogen gezien. Het maakt een enorm verschil voor Coen!”

Coen

Deel deze pagina