Hockey Foundation clubs vergroten sociale cohesie

Hockey is meer dan alleen een teamsport. Hockey verenigt. Iedereen draagt een steentje bij aan het verenigingsleven, ook kinderen. Ze leren van elkaar, krijgen verantwoordelijkheden, sluiten nieuwe vriendschappen, ontdekken verborgen talenten en ontwikkelen eigenschappen waar ze ook buiten het veld veel aan hebben. Dit doen ze samen, in een veilige en vertrouwde omgeving. Hockeyen in verenigingsverband kan echt een verschil maken in het leven van kinderen. In hun sociale leven, maar ook in hun persoonlijke ontwikkeling.

D8df2f60 0Eb5 11Ed 8B3a F6333bc4147a

Helaas is hockeyen niet voor iedereen vanzelfsprekend. In wijken met een lagere sportparticipatie bijvoorbeeld, komen kinderen niet zo makkelijk met de hockeysport in aanraking. En dat is zonde.  De Hockey Foundation heeft daarom als doel gesteld om samen met haar partners de komende 10 jaar 30 verenigingen op te richten dan wel te ondersteunen in lage inkomenswijken, verspreid over heel Nederland. 

Het opzetten van een Hockey Foundation club start met een buurtparticipatietraject. Kinderen maken kennis met hockey in de gymles en mogen daarna meedoen aan naschoolse activiteiten. Om de stap naar het verenigingsleven kleiner te maken wordt als tussenstap een buurtsportvereniging (BSV) hockey opgezet, waar naast hockeyvaardigheden de focus ligt op het aanleren van team-, verenigings- en life skills.

De Hockey Foundation opereert in lage inkomenswijken. De BSV en Hockey Foundation club leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van kwetsbare kinderen en jongeren, zijn goed voor de gemeenschapszin in de buurt of in de wijk en wakkeren lokale energie aan. Zodoende komt er meer verbondenheid, structuur en plezier in de wijk.

Er zijn inmiddels 4 Hockey Foundation clubs opgericht; in Amsterdam Noord, Amsterdam Bijlmermeer, Utrecht Overvecht, Ridderkerk. In oprichting zijn de HF clubs in Den Haag Moerwijk, Groningen, Tilburg Noord & Arnhem Oost. HC Feijenoord wordt door de HF ondersteund. De locaties zijn uitgekozen omdat dit lage inkomensplekken zijn waar kinderen wonen die de sport niet kennen en die baat kunnen hebben bij het hockeyverenigingsleven.

Met een financiële bijdrage van het Nationaal Fonds voor de Sport zullen in deze wijken sociale en sportieve activiteiten worden georganiseerd, met de doelstelling het vergroten van de sociale cohesie; het activeren en verbinden van lokale netwerken in de wijk.

Bezoek website 

Deel deze pagina